THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μαντάμ Σουσού Παναγιώτου, σνομπαρία (!!!!)

Και ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψω το βιβλίο που μου έκανε παρέα 3 καυτές καλοκαιρινές ημέρες και με έκανε να γελάσω με την ψυχή μου, αλλά και να συγκινηθώ, να σκεφτώ, να αναθεωρήσω!


'Ηθελα κάτι ανάλαφρο, κάτι ευχάριστο. Δεν είχα όρεξη για ερωτικά αδιέξοδα, κρυμμένους θησαυρούς και δολοπλοκίες! Και η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά ήταν ό,τι έπρεπε! Ένα βιβλίο σε απλή γλώσσα με άφθονο χιούμορ που αν ξεκινήσεις δύσκολα θα αφήσεις στη μέση. Ακόμα κι αν έχεις δει την τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 80', θα διαβάσεις το βιβλίο με αγωνία για τη συνέχεια και κάθε πρόταση θα σου δημιουργεί εικόνες! Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο που πρέπει να έχει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα βιβλίο! Να σου δημιουργεί εικόνες! Να είναι σαν να βλέπεις μπροστά σου την ταινία! Να μπορείς να δώσεις με το μυαλό σου και τη φαντασία σου σάρκα και οστά στους ήρωες και να νομίζεις ότι τους βλέπεις μπροστά σου! Ο Ψαθάς, αν και ήταν δημοσιογράφος κυρίως και καθόλου εξαίρετος λογοτέχνης, μπορούσε να το πετύχει αυτό. Να δίνει στους αναγνώστες την ευκαιρία να φτιάχνουν με το μυαλό τους εικόνες. Δεν διστάζει να σπαταλήσει μία ολόκληρη παράγραφο για να περιγράψει το ντύσιμο της Σουσούς ή την γνωριμία που είχε με τον δεύτερο σύζυγό της. Σου αφήνει το χρόνο να ''χωνέψεις'' τα γεγονότα! Δεν τα ξεπετάει!!
Δεν είναι τυχαίο που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές για αυτό του το βιβλίο από ανθρώπους σπουδαίους, όπως ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Ξενόπουλος. 

Σίγουρα, οι παλιότεροι θα θυμάστε τη σειρά με πρωταγωνίστρια την καταπληκτική Άννα Παναγιωτοπούλου, που παίχτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80'. Εγώ τη θυμάμαι αμυδρά κι αυτό γιατί από μικρή έβλεπα ελληνικές σειρές με προσήλωση και καθόλου κινούμενα σχέδια, όπως άλλα παιδιά της ηλικίας μου! Λάτρευα τις ελληνικές ταινίες και ζητούσα από τη μητέρα μου να μου τις γράφει στο βίντεο για να τις βλέπω ξανά και ξανά. Γενικά, απολάμβανα περισσότερο το να κάθομαι στο σπίτι, με ησυχία και να βλέπω τηλεόραση. Όπως και τώρα. Ίδια είμαι. Ήσυχη. Όπου με άφηνες, καθόμουνα! Η μαμά μου λέει ότι θα μπορούσε να μεγαλώσει 5 παιδιά σαν εμένα! Ήμουν όμως και σνομπ. Από πάαρα πολύ μικρή, δεν μιλούσα σε όποιον δεν μου γέμιζε το μάτι. Μόνο επιλεκτικά και είχα συγκεκριμένες παρέες πάντοτε που αποτελούνταν από λίγα άτομα! Στα 5 μου θέλησα να εγκαταλείψω το μπαλέτο γιατί τσακώθηκα με ένα κοριτσάκι και από τότε δεν ξαναπήγα ποτέ! Αν μου την έσπαγε ένας άνθρωπος, γκρεμίζονταν όλα γύρω μου, δεν ήθελα να έχω σχέσεις συμβατικές, αλλά μόνο σχέσεις ουσιαστικές, με άτομα που εγώ θα διάλεγα και αν ξεχώριζα κάποιον, του έδινα τα πάντα!! Έτσι είμαι και τώρα. Δεν θα με δείτε ποτέ με μεγάλες παρέες, μόνο με λίγους και ξεχωριστούς! 
Στο νηπιαγωγείο δεν άντεχα να παίζω αυτά τα ανούσια και ανώριμα παιχνίδια που έπαιζαν τα άλλα παιδιά. Κορόϊδευα το ''η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει'' και το ''περνά-περνά η μέλισσα''. Προτιμούσα να κάθομαι στην τάξη στα διαλείμματα και να ζωγραφίζω. Και σε όλα τα χρόνια του σχολείου, είχα καλύτερες σχέσεις με τους δασκάλους μου παρά με τους συμμαθητές μου. Και όχι γιατί ήθελα να ''γλείψω'' κάποιους, αλλά γιατί πάντα τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου ήταν ανώριμα! 
Και σας τα λέω όλα αυτά για να καταλήξω στο γεγονός ότι όταν ήμουν μικρή, οι θείες μου με φώναζαν ''Μαντάμ Σουσού'' και τότε δεν καταλάβαινα πλήρως το λόγο! Μου άρεσε όμως το ''Σουσού''. 

Πέρυσι, αποφασίσαμε με τον καλό μου να θυμηθούμε παλιές σειρές και όταν εξαντλήσαμε τους ''Απαράδεκτους'', πιάσαμε τη Σουσού που και σε εκείνον αρέσει πολύ. Φτάσαμε μέχρι τη μέση και δεν έμαθα πώς εξελίχθηκε η ιστορία της. Όμως λίγους μήνες αργότερα, μου έκανε δώρο το βιβλίο σε μία έκδοση του 1993 και στις αρχές Αυγούστου, αποφάσισα να το διαβάσω! Και πολύ καλά έκανα!!!

Δεν ήξερα ότι η ιστορία της Σουσούς κρατά από τη δεκαετία του 40', όταν ο Ψαθάς έγραφε αυτοτελείς ιστορίες της σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό. Αμέσως ξετρέλανε το κοινό και οι πωλήσεις ανέβηκαν! Κάποια στιγμή όμως τον κούρασε σαν ιστορία και αποφάσισε να την τελειώσει, πεθαίνοντας τη Σουσού. Αμέσως, το κοινό ξέσπασε και διαμαρτυρήθηκε! Και ο κακομοίρης, έπρεπε να την....αναστήσει! Και αυτό έκανε! Περιγράφει στον πρόλογο του βιβλίου του, τον οποίο έγραψε για την έκδοση του 1977, όλη την ιστορία και τις σκέψεις του γύρω από τη γέννηση και τη ζωή της Σουσούς. Και είναι σαν να μιλάει για ένα ιστορικό πρόσωπο. Αυτή η αίσθηση δημιουργούταν σε όλους! Ότι  υπήρχε πράγματι η Σουσού μια εποχή και ο Ψαθάς εξιστορεί τον βίο της. Δεν το πίστευα ότι θα μου προκαλούσε κι εμένα αυτή την εντύπωση! Πώς να μην σε κερδίσει κάτι τέτοιο? Πώς να μην έχεις αγωνία για τη συνέχεια? Πώς να μην ταυτιστείς?! 

Και το καλύτερο είναι ότι η Σουσού θα μπορούσε να γραφτεί και το 2000! Μάλιστα, υπάρχουν δεκάδες Σουσούδες γύρω μας και όλα όσα ζει είναι τόσο μα τόσο επίκαιρα! Διαβάζω τον Ψαθά και νομίζω ότι γράφει αυτή τη χρονική περίοδο που διανύουμε και όχι 60 χρόνια πριν!! 

Για τους νεότερους, εξηγώ ότι η Σουσού ήταν μία κυρία μεγαλομανής! Πάμφτωχη, δεν είχε στον ήλιο μοίρα και κυκλοφορούσε με τρύπια γάντια, αλλά επάνω της όλα φαίνονταν τόσο κομψά, γιατί ήταν μία παρουσία αριστοκρατική. Λεπτή, λυγερή, όμορφη! Ήταν ένας άνρθωπος που θα έπρεπε να είχε γεννηθεί αλλού, δεν της ταίριαζε να μένει στον ''Μπίθουλα'', όμως η μοίρα της την έριξε εκεί! Δεν μιλούσε με τους γείτονες, παρά μόνο για τα στοιχειώδη. Απέφευγε τις συγκετρώσεις με τους ''Μπιθουλαίους'' και τους λυπόταν! Εκείνοι, την έκαναν χάζι! Μία την λυπόντουσαν την άλλη σκάγανε στα γέλια με τα καμώματά της. Η ουσία της ιστορίας είναι ότι η Σουσού πράγματι πίστευε ότι ήταν μία κυρία της αριστοκρατίας. Δηλαδή, και μέσα στο ίδιο της το σπίτι, με τον άντρα της τον ψαροπώλη, προσποιούταν ότι είναι αριστοκράτισσα, ότι η ρόμπα της δεν είναι τρύπια και ότι τρώει σαν βασίλισσα! Τη συνέχεια δεν σας τη λέω γιατί σας προτείνω να πάρετε το βιβλίο. Είναι μία υπέροχη ιστορία με πολλά διδάγματα! 


Εγώ την κατανοώ πάντωςτη στάση της. Σαφώς υπερβολική, αλλά όχι εντελώς λάθος! Απλώς, ένιωθε ότι ανήκει αλλού και το πώς νιώθουμε δεν μπορεί να μας το ορίσει κανείς! Το θέμα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε τις συνέπειες της μεγαλομανίας μας και πώς θα μπορέσουμε να χειριστούμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν, γιατί σίγουρα θα προκύψουν! 

Αν διαβάσετε το βιβλίο, θα ήθελα να μου πειτε τη γνώμη σας και προκαλώ κι εσάς να μιλήσετε μέσα από τα μπλογκ σας για το αγαπημένο σας βιβλίο!

8 spins:

Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα είπε...

χα χα χα χα χα χα , δεν περίμενα να διαβάσω κάτι άλλο!!!!
Κόρη μου ήσουν σ' άλλη ζωή? Το ζώδιο είναι της συνεννοησης!!! χα χα χα !!! θα ανταλλάσσαμε τόσα πολλά αν δεν είχαμε έναν αμοιβαίο σνομπισμό. Σε ποιό μήκος κύματος επικοινωνούμε? χα χ αχ ααχα χα !!!

Ενα θα σου πω. 12 χρόνια στο σχολείο, ΔΕΝ εκανα παρέα με κανέναν και είχα άποψη για όλα. Δικό μου καπετανάτο, έλεγαν και ψήφο τριπλή!!! χα χ αχ αχα χ χ α

Εντάξει, ούτε εγώ τα έχω κάνει όλα, Ράφτινγκ, ας πούμε εννοώ το ράψιμο, χι χι χι , δεν έχω κάνει. Ε, ΔΕΝ ΘΑ ΚΆΝΩ ΠΟΤΕ.... ράβω, μια χαρά, άμα χρειαστεί, δεν είναι ανάγκη επειδή είναι μόδα το ράφτινγκ και τα τζάμπινγκ να δοκιμάσω, όπως όλοι!!!
Επιλεκτικά κι ότι μ' αρέσει !

και θέτω τα ερωτήματα. 1. Τι εννοείς "οι παλαιότεροι" τσ τσ τσ νεολαίροι, μάθετε να εκφράζεστε. Ησουν αγέννητη, όταν διάβασα την Σουσού! αχα χ αχα

2. Ποιός νομίζεις πως θα καταλάβει τα διδάγματα της Σουσούς, την σήμερον ημέρα? οχι σε ρωτώ?
αχ, μακάρι να καταλάβουν

Οσο για βιβλίο, δεν διαβάζω πια, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ.
οτι διάβασα διάβασα μου φαίνεται.
κανα hello, ξένης έκδοσης, κανα βίπερ νόρα στ' αγγλικά, να μην χάνω την γλώσσα, γιατί τα ελληνικά είναι ντίπ τσόντες!!!
κανα άλλο της γιαγιάς, στα γαλλικά!... τέτοια

Emmanouela είπε...

Μάναααα, σε βρίσκω!!!!

Μα γι' αυτό επικοινωνούμε, γιατί σνομπάρουμε βαθειά η μία την άλλη!

Με τον σωρό, δεν πάμε ποτέ! Θυμάμαι η αδερφή μου στις Σπέτσες που πηγαίναμε τα καλοκαίρια, έκανε σχέσεις με όλα τα αλβανά που βοηθούσαν στις ψαρότρατες των βαρκάρηδων και ο πατέρας μου δεν ήξερε που να κρυφτεί! Ενώ εγώ, κυκλοφορούσα πάντα με μία εσάρπα τα βράδια στα καλλιτεχνικά στέκια! Είμαστε τόοοοσο διαφορετικές με την αδερφή μου! Υδροχόα κι αυτή! Γι' αυτό σου είχα πει ότι δεν έχω και τις καλύτερες σχέσεις με υδροχόες! Γι' αυτό και για μια άλλη 50άρα που με μαχαίρωσε πισώπλατα και τα είπα προχτές στης Λευτεριάς, στη στήλη με τα πισώπλατα μαχαιρώματα!

Το παλαιότεροι καλέ,μην το παίρνεις προσωπικά, το είπα γιατί με διαβάζουν και παιδιά, να διαχωρίζουμε λίγο τα ηλικιακά γκρούπς!
Για όποιον δεν μπορεί να καταλάβει τα διδάγματα, κρίμα!!

Ούτε εγώ διαβάζω πολύ, όσο διάβαζα παλαιότερα! Θυμάμαι στην εφηβεία διαάβαζα άπειρα βιβλία ψυχολογίας και άκουγα trance opera! μιλάμε για περιπτωσάρα!!!

Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα είπε...

Σπλάαααααααααααχνο μου!!! α, χ,α χ,α χα, χ,α !!!!

Σιγα΄μην πάω με τον σωρό.
Ναι η αλήθεια ειναι πως ως γνήσια Υδροχόα, έχω ένα μαγνήτη στους περίεργους ανθρώπους (ίσως όπως η αδελφή σου), άλλά εγώ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΩ ΠΑΡΕΑ. α, να ξέρουμε τι λεμε!

Καλά, με την αδελφή μου, δεν έχω σχέσεις, αλλά με τα Καρκινάκια, έχω ένα μαγνητισμό, ψέμματα να πω.!

ναι τι άλλο φταίει φαίνεται ο ωροσκόπος μου το Κριάριον (κέρατο βερνικομένο).

Τι σούκανε η πενηντάρα και δεν πρόλαβα να διαβάσω? Μα τάβαλε και ξεσυνερίστηκε την ηλικία σου?
ασταδιάλα αποθημένα!

καλά, εγώ ακούω κλασσική και χεβιμεταλάδικες μπαλάντες (γιατί κάπου αναφέρθηκες σε μια άλλη!!!)
Τι χατζηγιάννη με τον σωρό? α, χα, χα, χα!!!

Emmanouela είπε...

Τώρα θα με αναγκάσεις να κάνω copy-paste αυτά που έλεγα προχτές στης Λευτεριάς! Τεκνατζού η 50άρα και ζηλιάρα! Πήγε να μου φάει γκόμενο! Άσε! Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ξεμωραμένη γυναίκα!

Καλά, κι εγώ με την αδερφή μου δεν έχω σχέσεις! Όσες φορές προσπαθήσαμε, δεν μας βγήκε..απλά!

Ναι, βρε Ζουζούνα, ο ωροσκόπος σου θα φταίει, γιατί λένε ότι μετά τα 35 ισχύει περισσότερο αυτός παρά το ζώδιο! 'Η δεν τα'χεις κλείσει τα 35??!!!!!

Ναι, γνώρισα την κα Μαργαρίτα, τη χεβυμεταλλού! Μου αρέσει η μέταλ, αλλά όχι το πολύ ντάπα-ντούπα! Και την κλάσική πια δεν την αντέχω! Προτιμώ την κλασική ροκ!! Αλήθεια, δεν θα πας σήμερα u2, ε? Εγώ ήθελα πάαααρα πολύ! Τους λατρεύω, αλλά πώς ξεχάστηκα έτσι? Δεν το είχα καθόλου στο μυαλό μου να το οργανώσω! Εχτές το ξαναθυμήθηκα! Παρόλο που μου αρέσουν οι κυριλέ καταστάσεις, είμαι και λίγο του underground! Το θέλω και το σκοτεινό μπαράκι στην Καρύτση! Το θέλω και το εναλλακτικό μου, αρκεί να μην εμπλέκομαι με άτομα που μου χαλάνε την αισθητική!

Όσο για Χατζηγιάννη....ήμαρτοοοοννν!!! Έχει παραγίνει το κακό του!!!

Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα είπε...

ναι, βγάλε τα καλοκαίρια, έξω και οι Μαίοι, πλην τους Φεβρουάριους, ε, ως 28, αει μαρή, κλείνω

τα 50 τον Φλεβάρη !!
επιστρέφω να σχολιάσω, γιατί κάτι γράφω!!!

Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα είπε...

ασχολίαστο πέρασε και θα ζητάς τούρτα στα γεννέθλιά μου. Στις 11 είναι τα δώρα ευπρόσδεκτα. Απο 5 και πάνω για να είναι ασορτί με την επέτειο !!!

Πάω να διαβάσω για την ....*θου κύριε* που ήθελε να σου φάει γκόμενο! κι επιστρέφω....
Ξεμωραμένη όχι. Απλά, όταν φεύγει η ζωή ημερομηνιακά, σου λέει η άλλη, ας το ζήσω κι αυτό !

πάω πάω... θα πεθάνω...!!!

Emmanouela είπε...

Αχ, καλέ..μ' όλες αυτές τις συζητήσεις, ξεχασα να το σχολιάσω! Φυσικά και θέλω τούρτα! Τι με πέρασες? Είμαι παραδοσιακιά!! Τι 5 και πάνω μαρή? Δώρα?? Ποιός είμαι? Ο Αη Βασίλης?

Ξεμωραμένη είναι η κατάλληλη λέξη στην περίπτωσή της! Δεν μιλάω για όλες! Αλλά κάποιες το παρακάνουν! Και φυσικά, δεν μπορεσα σε ένα σχόλιο να γράψω όοοολα όσα έζησα μαζί της! Μόνο μια συνάδελφός μου που τα έζησε από κοντά τα ξέρει τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν!

Emmanouela είπε...

Και να τονίσω ότι δεν έχω πρόβλημα με τις μεγάλες γυναίκες που πάνε με μικρότερους! Με γεια τους με χαρά τους! Μπορεί και εγώ να το κάνω, αν και το κόβω χλωμό! Αλλά ποτέ δεν λέμε ποτέ! Το θέμα είναι στην όλη συμπεριφορά και στο ότι πας να κλέψεις έναν 28χρονο από μια 22χρονη!!