THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η μεγαλοπρέπεια της Κω!!

Μοιάζει να είναι μικρογραφία της Ρόδου, χωρίς να είναι μικρό νησί. Όταν φτάνεις στο Λιμάνι της Κω, όλα μοιάζουν τόσο...αρχοντικά και επιβλητικά! Τα χρώματα που επικρατούν είναι το πράσινο του φοίνικα και το μωβ της μποκαμβίλλιας! Χιλιάδες ψηλοί φοίνικες και άπειρα άνθη μποκαμβίλιας γύρω σου! Τα κτίρια έχουν γήινα χρώματα και τα σπίτια είναι ασβεστομένα με επίπεδες σκεπές! Το Επαρχείο, ένα Ιταλικό κτίριο, στο κέντρο του νησιού ξεχωρίζει και όλοι θέλουν να το φωτογραφίσουν!


Οι επιρροές, Ιταλικές, αλλά και Τούρκικες. Και δεν περιορίζονται μόνο στα κτίρια, αλλά και στις γεύσεις! Δεκάδες εστιατόρια σερβίρουν τούρκικες νοστιμιές και στο χωριό Πλατάνι ή αλλιώς Κερμεντές, νιώθεις ότι βρίσκεσαι πιο κοντά στην Τουρκία, μιας και κατοικούν Έλληνες τουρκικής καταγωγής. Κατά μήκος του λιμανιού, πολλά καραβάκια ''φορτώνουν'' τουρίστες και τους περιφέρουν στα κοντινά νησιά, Κάλυμνο, Ψέριμο και Νίσυρο, καθώς και στην Τουρκία! Τους ξεναγούν και τους αφήνουν χρόνο για έναν περίπατο στο κάθε νησί!





Η Κως είναι ένα νησί παρεξηγημένο, καθόλου πολυδιαφημισμένο και δεν θεωρείται κοσμικό! Όμως έχει τόσες ομορφιές και τη δική του παράδοση και ιστορία! Είναι όπως ξέρουμε, η πατρίδα του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη. Πολύ κοντά στην αρχαία αγορά, θα συναντήσετε τον περίφημο Πλάτανο, κάτω από τον οποίο λέγεται ότι δίδασκε ο μεγάλος δάσκαλος Ιπποκράτης τους μαθητές του! Καθίστε λίγο στη σκιά του να ξαποστάσετε και συνεχίστε την εξερεύνηση! Δεν θα βαρεθείτε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Το μέρος ενδείκνυται για πολυήμερες διακοπές και για οικογενειακές διακοπές! Είναι ήσυχο νησί με μεγάλες αμμουδερές παραλίες! Και φυσικά, υπέροχο φαγητό! Κάτι απαραίτητο στις διακοπές! Σας εγγυόμαι ότι από πουθενά δεν θα φύγετε δυσαρεστημένοι σε ό,τι αφορά το φαγητό! Και το καλό είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά φτηνό νησί, σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα πιο κοσμικά νησιά! Και στην περίπτωση της Κω, χαμηλές τιμές δεν σημαίνουν χαμηλή ποιότητα, ούτε κατά τη διάρκεια της αυξημένης κίνησης, τον Αύγουστο!

Στο παρελθόν ακούσαμε για τις συμμορίες Βρετανών τουριστών που ξεσήκωναν το χωριό Καρδάμαινα με τα καμώματά τους! Έλεγαν ότι το νησί έχει μόνο τουρίστες που ξεσαλώνουν και δεν είναι μέρος για ''ελληνικές'' διακοπές, αφού θυμίζει κάτι ''ξενικό'' το όλο κλίμα! Κι όμως, δεν μου αρέσουν τα μέρη με πολλούς ξένους τουρίστες, αλλά εκεί δεν με ενόχλησαν καθόλου! Γιατί το νησί είναι μεγάλο και οι τουρίστες έχουν συγκεκριμένα μέρη τα οποία επισκέπτονται και διασκεδάζουν. Στην περιοχή Εξάρχεια, θα δείτε πολλούς ξεσαλωμένους τουρίστες  συγκεντρωμένους να τα πίνουν και να χορεύουν! Αλλά δεν σε ενοχλούν, ούτε ακρότητες θα δεις! Απλώς, γεύονται την ελληνική ξεγνοιασιά! Ας έχουμε κάτι κι εμείς για να ζηλεύουν και να επιθυμούν! Πηγαίντε στα Εξάρχεια αν επιθυμείτε άφθονα και φτηνά ποτά και πολύ χορό!



Αν πάλι θέλετε ρομαντικά δείπνα με ιταλική φινέτσα, στο λιμάνι θα βρείτε εστιατόρια με γνήσιες ιταλικές συνταγές και φιλόξενο προσωπικό, καθώς και μπαράκια με τζαζ μουσική και live μπάντες και φυσικά τη θρυλική Heaven μπροστά στη θάλασσα, ανοιχτή από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ!! Αλλά, ακόμα και ένα παγωτό να πάρετε στο χέρι, περπατώντας στην πλατεία Ελευθερίας στην Πόλη της Κω, θα περάσετε πανέμορφα και θα νιώσετε την απόλυτη Ελευθερία! Η συγκεκριμένη πλατεία όλη την ημέρα σφίζει από ζωή, λόγω πολλών μαγαζιών που διαθέτει, αλλά και της Δημοτικής Αγοράς και του Αρχαιολογικού Μουσείου, που επισκέπτονται οι τουρίστες! Το βραδάκι, αφήστε τα παιδιά σας να χαρούν την άπλα της πλατείας, κάνοντας βόλτες με το ποδήλατο! Α, ναι! Η Κως έχει ειδικά διαμορφωμένους ποδηλατόδρομους και θέσεις στάθμευσης των ποδηλάτων σε όλη την πόλη!



Θα γνωρίζετε ότι σε πολλά νησιά μπαίνουν ταμπέλες, οι οποίες πολλές φορές μένουν στο μυαλό μας με το πέρασμα των χρόνων, κι έτσι για ένα νησί μπορεί να πούμε ότι αυτοί εκεί είναι τσιγκούνηδες ή τεμπέληδες ή κουτσομπόληδες ή κακότροποι και αγενείς! Έτσι είχα ακούσει και για την Κω. Ότι έχει κακούς ανθρώπους που σε κοιτάνε με μισό μάτι και αγένεια! Γι' αυτό, όταν μου είπε ο καλός μου, πριν 2,5 χρόνια, γεμάτος περηφάνια ότι κατάγεται από'κεί, ξίνισα τη μούρη! Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς όμως, επισκέφτηκα το νησί με καλή διάθεση για πρώτη φορά πέρυσι και πέρασα ονειρεμένες διακοπές! Το καλύτερο όμως είναι ότι δεν ίσχυε τίποτα από τα κακά που είχα ακούσει για τους κατοίκους! Αντίθετα μάλιστα, είναι οι πιο ευγενικοί άνθρωποι που έχω συναντήσει ποτέ! Με τον καλό λόγο στο στόμα! Όπου και να πηγαίναμε, μας σκλάβωναν με την ευγένεια και τη φιλοξενία τους!

Ο φίλος μου με πήγε να δω το χωριό από το οποίο κατάγεται! Το Ασφενδιού! Τι μεγαλείο!!! Τι υπέροχη θέα! Αυθεντικότητα, γνήσια ομορφιά και μια απλότητα που σου φαίνεται μεγαλοπρεπής! Ήταν έρημο, με λίγους κατοίκους πλέον και ένα παραδοσιακό καφενείο και ταβέρνα μαζί. Αλλά πρόσφατα άκουσα ότι έχει ξεκινήσει η ανάπλαση του χωριού, γιατί παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των ''Πύργων'' (διώροφα επιβλητικά αρχοντόσπιτα). Ελπίζω μόνο να σεβαστούν την ιστορία του και να μην το καταστρέψουν!

Πολύ κοντά στο Ασφενδιού, βρίσκεται το χωριό Ζια! Δεν υπάρχει τουρίστας που να μην επισκεφτεί τη Ζια, η οποία είναι ξακουστή για τις ταβέρνες της με το υπέροχο φαγητό και για το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, λόγω υψώματος! Δεκάδες σφιχταγκαλιασμένα ζευγαράκια κοιτάνε τον ήλιο που δύει και δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης! Και δωσ' του να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο! Τέτοιες ομορφιές πρέπει να τις απαθανατίζεις...




Κι έπειτα είναι και οι παραλίες! Αχ, αυτές οι παραμυθένιες παραλίες! Ρίξαμε κάτι ύπνους στα απίθανα κρεβάτια που διαθέτουν για ξαπλώστρες!!! Σχεδόν σε όλες τις οργανωμένες παραλίες, θα βρεις τεράστιες ξαπλώστρες με παχιά στρώματα που σου τρέχουν τα σάλια όταν τα βλέπεις! Ανυπομονείς να απλωθείς και να χαλαρώσεις με σύμμαχο το μόνιμο δροσερό αεράκι! Κι αν αποφασίσεις να μπεις για κολύμπι, δεν θα θες να ξαναβγεις! Πεντακάθαρα, δροσερά νερά, με ήρεμα κύμματα, ό,τι πρέπει για να ξεδιπλώσεις το κολυμβητικό σου ταλέντο!! Η πιο δημοφιλής παραλία είναι το Τιγκάκι, το οποίο έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Η παραλία στην περιοχή Κέφαλος είναι η πιο ''ελληνική'' παραλία που έχω συναντήσει! Δεν διαθέτει τα βολικά στρώματα που προανέφερα, αλλά έχει ξαπλώστρες απλές για όλους! Καταμεσίς της θάλασσας θα δείτε το πανέμορφο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου, το οποίο μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας και να το επισκεφτείτε! Στην άκρη της παραλίας θα δείτε αρχαία ευρήματα, τα οποία φαίνονται πολύχρωμα από τις απλωμένες πετσέτες των λουόμενων! Το σκηνικό θυμίζει ελληνική ταινία του 70'...



Για τρελά κύμματα, επιλέξτε το Μαρμάρι! Οι ξαπλώστρες έχουν μπροστά ειδική πατέντα που κόβει τον αέρα για να μην σου'ρχεται στο πρόσωπο η άμμος! Σε εκείνο το σημείο του νησιού φυσάει πάντα περισσότερο!


Για χαλάρωση και φυσικό...τζακούζι, περάστε από τα Θερμά! Είναι μια ιδιαίτερη παραλία, γιατί από το βουνό το νερό κατεβαίνει ζεστό και λέγεται πως είναι ευεργετικό! Κάθε ώρα της ημέρας θα βρείτε ανθρώπους μέσα στο νερό να απολαμβάνουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες! Το τοπίο είναι βραχώδες και η παραλία δεν είναι εμφανής από τον δρόμο. Καλύτερα αφήστε το αυτοκίνητο επάνω και κατεβείτε με τα πόδια για να θαυμάσετε και τον περίγυρο!



Ξενοδοχεία στην Κω υπάρχουν πολλά και αρκετά από αυτά είναι πολυτελή και επώνυμα! Αν το budget σας δεν ανταποκρίνεται στις τιμές διαμονής, μπορείτε να τα επισκεφτείτε για ένα ποτό  (ή μία κανελλάδα, τοπικό ποτό από κανέλλα) μπροστά στην πισίνα! Όλα τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά για τους μη ενοίκους και οι τιμές είναι σταθερά χαμηλές σε φαγητό και ποτό! Κάποια οργανώνουν και ειδικές βραδιές με μουσικούς, καθώς και ημερήσια bbq στην παραλία!

 * Κοίτα ύφος η Κοντέσσα στο Ξενοδοχείο Oceanis, το οποίο ξεχωρίσαμε και επισκεφτήκαμε δις για φαγητό και ποτό!!!


Η αλήθεια είναι ότι λίγος κόσμος αποφασίζει να πάει στην Κω γιατί το ταξίδι είναι μεγάλο (γύρω στις 10 ώρες με το πιο γρήγορο καράβι) και απαιτείται αμάξι για τις μετακινήσεις σου εντός του νησιού! Όμως, γνώμη μου είναι να μην ξεχνάμε και τα μέρη που δεν διαφημίζονται και δεν προβάλλονται πολύ και να τους δίνουμε μια ευκαιρία! Ίσως ανακαλύψουμε ότι τελικά αυτό το μακρινό και κάπως απομονωμένο μέρος είναι ο ''παράδεισός μας''!! Το εισιτήριο του πλοίου είναι σχετικά φτηνό (στα 45 ευρώ) και έχει βγει και πιο οικονομικό (στα 20 ευρώ), αρκεί να προλάβεις, γιατί εξαντλούνται γρήγορα. Και αν είσαι από τους τολμηρούς, μην πάρεις το αυτοκίνητό σου μαζί, αλλά το ποδήλατό σου! Πάντως, σίγουρα θα ευχαριστηθείς τη διαμονή σου εκεί και δεν θα χαλάσεις πολλά λεφτά, που είναι και το ζητούμενο στις μέρες μας! Ένα ακόμη καλό είναι ότι κατά την διαμονή σου στην Κω, έχεις την ευκαιρία να οργανώσεις ημερήσιες εκδρομές και σε άλλα κοντινά νησιά, τα οποία δεν θα επισκεπτόσουν ύπο άλλες συνθήκες.


Σε λίγες μέρες (ώρες ακούγεται καλύτερο!!!) θα είμαι ξαπλωμένη σε κάποιο στρώμα στο Μαρμάρι και θα πίνω παγωμένη Natur (τοπική μάρκα λεμονάδας που δεν θα βρεις αλλού!!!)....και θα σας σκέφτομαι! Όταν γυρίσω θα μάθετε πολλά νέα από το νησί και θα δείτε φωτογραφίες που θα χορτάσει το μάτι σας γαλάζιο του Αιγαίου!!! Ακόμη, θα σας μιλήσω και για το βιβλίο που αποφάσισα να διαβάσω φέτος στις διακοπές, αλλά έκανα το λάθος και το ξεκίνησα προχτές, πριν αρχίσει το ταξίδι και εχτές το τελείωσα!! Πρόκειται για μια ιστορία σπάνια και γεμάτη μηνύματα που αφορούν κάθε εποχή και κάθε άνθρωπο!
Να περνάτε όλοι υπέροχα αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο μήνα του καλοκαιριού, με τη μοναδική του πανσέληνο και τη μεγάλη γιορτή του και να γεμίζετε μπαταρίες για τη νέα σαιζόν!!!

Σας φιλώ!!!