THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

The art of handmade

Είναι γνωστό πλέον σε όσους με ξέρουν, αλλά και σε όσους με διαβάζουν, ότι συμπαθώ πολύ τους ανθρώπους που ασχολούνται με κάποια τέχνη και πολύ περισσότερο εκείνους που έχουν καταφέρει να κάνουν την τέχνη και το χόμπυ τους επάγγελμα. Δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ισχυρή προσωπικότητα, ότι δηλαδή πάλεψαν για να ασχοληθούν με αυτό που τους εκφράζει και το γουστάρουν πραγματικά, ότι δεν βαριούνται. Και πάντα (σχεδόν) τα έργα αυτών των ανθρώπων είναι πετυχημένα, γιατί βάζουν όλη τους την αγάπη. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, εννοώ εκείνους που αποφάσισαν να στήσουν τη δική τους μικρή (ή μεγάλη πολλές φορές) ''επιχείρηση'' φτιάχνοντας αντικείμενα (χειροποίητα) ή προσφέροντας τη γνώση τους σε μορφή διδασκαλίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακούμε για κοπέλες (και άντρες, γιατί όχι?) που φτιάχνουν μόνες τους από μπομπονιέρες μέχρι μπανιέρες και για άλλους που διδάσκουν από πιάνο μέχρι αεροπλάνο!!! 
Είναι τόσο δύσκολη η καθημερινότητά μας και τόσο τραγική η αγορά εργασίας, πλέον, που το να ασχολούμαστε στον ελεύθερό μας χρόνο με αυτό που πραγματικά αγαπάμε, βγάζοντας ένα έξτρα εισόδημα παράλληλα, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, εξασφαλίζοντας ψυχική ηρεμία και περισσότερο χρήμα! Τα δύο απαραίτητα συστατικά για καλή ζωή. Όταν ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς, ξεδίνεις, ξεσπάς, προσφέρεις, κερδίζεις αναγνώριση και αποδοχή, κοινωνικοποιείσαι και όταν καταφέρνεις και πουλάς, βγάζεις και χρήματα! Τι άλλο να θέλει, λοιπόν, κανείς?!

Μου αρέσει να ''ψάχνω'' τέτοιους ανθρώπους και δεν διστάζω να αγοράσω κάτι από τα δημιουργήματά τους. Πιστεύω σε αυτούς και προτιμώ να δώσω τα λεφτά μου σε κάποιον που θα ασχοληθεί μόνος  του για να μου φτιάξει κάτι σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες και προτιμήσεις, παρά σε έναν μεγαλοέμπορο που καθόλου δεν τον νοιάζει πλέον αν θα φύγω από το μαγαζί του ευχαριστημένη. Αρκεί να φύγω φορτωμένη.
Πριν λίγο καιρό, μίλησα στους αναγνώστες του Eating Around για μία κοπέλα που με εξέπληξε πραγματικά! Για μία κοπέλα που ετοίμασε μόνη της μια ολόκληρη σειρά από τσάντες και από την πρώτη της κι όλας παρουσίαση, έγιναν ανάρπαστες. Γιατί το καλό πράγμα ξεχωρίζει κι εκείνη έχει κάνει πραγματικά καλή δουλειά. Μπορείτε να διαβάσετε για τη Maryholic εδώ. (η τσάντα που μου έχει φτιάξει είναι λατρεμένη, δεν την αποχωρίζομαι ποτέ!!)

Σήμερα, θα σας μιλήσω για μία ακόμα κοπέλα που με ενθουσίασε με τη δουλειά της! Δεν ήξερα ποιο από τα έργα της να ξεχωρίσω. Ήταν όλα προσεγμένα, πετυχημένα, αγαπημένα, καλοδουλεμένα....
Αφορμή για να γνωρίσω τη δουλειά της από κοντά, στάθηκε μία βάφτιση στην οποία είμαι καλεσμένη στις 28/8. Συγκεκριμένα, τα αφεντικά μου (ξέρω, θα μου πείτε οι άνθρωποι δεν έχουμε αφεντικά, έχουμε εργοδότες, οι σκύλοι έχουν αφεντικά, αλλά θα σας απαντήσω ότι δυστυχώς εμείς έχουμε αφεντικά και οι σκύλοι- οι τυχεροί- έχουν οικογένεια!) βαφτίζουν το κοριτσάκι τους και η επιλογή του δώρου έπρεπε να γίνει προσεκτικά γιατί το γούστο τους είναι κάπως περίεργο και γιατί δεν ήθελα να κάνω ένα δώρο του ''σωρού''. Θέλω να ξεχωρίζει πάντα το δώρο μου και να με αντιπροσωπεύει!
Η Βένια με έκανε πριν λίγες μέρες add στο facebook και την αποδέχτηκα, έτσι απλά. Χωρίς να την ξέρω. Στην πορεία κατάλαβα ότι είναι ένας τρόπος που έχει για να κάνει δημόσιες σχέσεις, να γίνει γνωστή και να κάνει γνωστή και τη δουλειά της. Και καλά κάνει. Είδα στις πληροφορίες της ότι έχει ένα site με το όνομα Think up και το επισκέφτηκα! Δεκάδες έργα ζωγραφικής, μικρά θαύματα, μπλουζάκια (γυναικεία-παιδικά), πίνακες, παπούτσια, παρεό, τσάντες, όλα ζωγραφισμένα στο χέρι, χρώματα εξαιρετικά, φαντασία αστείρευτη (ειδικά στα παιδικά), φύση καλλιτεχνική και ταλαντούχα! Εντυπωσιάστηκα και αποφάσισα να επικοινωνήσω με e-mail μαζί της και να την ρωτήσω τιμές και πληροφορίες σχετικά με το αν θα μπορούσα να έχω με αντικαταβολή στον χώρο μου κάποιο από τα έργα της, δεδομένου ότι η ιδια ζει μόνιμα στη Σύρο και το ατελιέ της είναι εκεί. 
Ήταν ευγενέστατη, καλοσυνάτη, δεκτική σε ό,τι της ζητούσα, έτοιμη να με εξυπηρετήσει με προθυμία και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μου. Σκέφτηκα ότι ένα μπλουζάκι παιδικό και μία ασορτί τσαντούλα θα ήταν ιδανικό δώρο για την μικρή των αφεντικών μου που βαφτίζεται! Δεν θα μπορεί να κάνει αλλαγή, όμως για το νούμερο είμαι σίγουρη και για το σχέδιο δεν θα έχει καμία αντίρρηση η μαμά της γιατί είναι γλυκύτατο!!! Μόλις μου είπε και την τιμή ενθουσιάστηκα και αποφάσισα να προχωρήσω στην παραγγελία! Τα παιδικά μπλουζάκια είναι στην τιμή των 30 ευρώ και οι τσαντούλες (βαμβακερές και αρκετά μεγάλες) είναι στα 20 ευρώ. Με ενημέρωσε η Βένια ότι δεν έχει κάτι έτοιμο, γιατί έχουν εξαντληθεί, αλλά ότι σε 2 ημέρες θα μπορούσε να μου ετοιμάσει πάλι κάποιο από τα σχέδια που έχει στο ίντερνετ ή όποιο άλλο σχέδιο επιθυμώ εγώ. Έτσι, προσαρμόσαμε κάποιες ιδέες που είχε εκείνη στο site της με τις δικές μου προτιμήσεις και το αποτέλεσμα καταπληκτικό! Έλαβα εχτές με courier το δωράκι της μικρής και ενθουσιάστηκα!!! Ανυπομονώ να το δώσω! Αναγκάστηκα να το βγάλω από τη συσκευασία του για να το φωτογραφίσω, ώστε να το μοιραστώ μαζί σας!!

Στην τσαντούλα αποφασίσαμε να βάλουμε νεράιδες που αγαπάνε όλα τα παιδάκια και που υπάρχουν ήδη σαν μοτίβο στα προσκλητήρια. Της ζήτησα ακόμα να ζωγραφίσει το όνομα της μικρής για να γίνει ακόμα πιο προσωπικό το δώρο. 


Στα μπλουζάκια, όταν πρόκειται για βάφτιση, βάζει και ένα ματάκι!! Υπάρχουν και λευκά t-shirts, αλλά το ροζ ταιριάζει πολύ στην ξανθούλα  Άννα - Λίζα!!

Από εδώ και πέρα, πριν κάνω κάποια αγορά, θα το ψάχνω έτσι το θέμα! Όσο μπορώ θα στηρίζω αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν με μεράκι τη δουλειά τους. Και ένα άλλο θετικό είναι ότι προτιμώντας τα προϊόντα τους, θα κυκλοφορώ με δημιουργίες που δύσκολα θα δεις σε κάποιον άλλον! Πιο μοναδικές, πιο προσωπικές, που θα είναι φτιαγμένες για μένα και μόνο! 

Σαφώς, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και τα έχει και αυτά η ζωή. Η κολλητή Ελίζα υπέφερε από μία κοπέλα που ράβει μόνη της φορέματα. Ο φίλος της αποφάσισε να της κάνει ένα δώρο από εκεί και όταν η Ελίζα ζήτησε αλλαγή γιατί το φόρεμα της ήταν μικρό, η κοπέλα της είπε ότι δεν έχει άλλο κομμάτι (βγάζει μόνο ένα κομμάτι στο κάθε σχέδιο κι αυτό σε νούμερο 0) και ότι δεν μπορεί να βρει το ίδιο ύφασμα για να της κάνει το ίδιο φόρεμα από την αρχή!!! (σίγουρα παίρνει ρετάλια, δεν μπορεί να μην μπορεί να βρει το ίδιο ύφασμα, ένα απλό μπλε μεταξωτό!). Ίσως έχει και τα κακά της όλη αυτή η ιστορία, αλλά υπάρχουν πραγματικά ταλαντούχοι άνθρωποι εκεί έξω που θα κάνουν τα πάντα για να σε εξυπηρετήσουν!!! Και αξίζει να τους ενισχύουμε!