THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

60's is always here...


Kαι μας αρέσει! Έτσι δείχνουν κάθε χρόνο οι τάσεις της μόδας. Τα 60's είναι πάντα εδώ και όχι μόνο στα ρούχα, αλλά και στα έπιπλα, στα χτενίσματα, στη μουσική. Εδώ που τα λέμε, ήταν μία από τις καλύτερες δεκαετίες σε πολλούς τομείς και εγώ προσωπικά την προτιμώ από εκείνη την κακόγουστη του 80'. 

Το καλό είναι ότι όλες οι επιρροές από περασμένες δεκαετίες συνδυάζονται άψογα με τα σημερινά δεδομένα και το απότελεσμα είναι καλύτερο από εκείνο του τότε, καθώς αυτό του σήμερα αναβαθμίζεται! Για να γίνω πιο ξεκάθαρη, το σήμερα είναι κάπως ωμό, πιο ηλεκτρονικό και απρόσωπο. Αν συνδυαστεί όμως με το τότε, στην προκειμένη με τη δεκαετία του 60', θα πάρει μια μορφή πιο νοσταλγική, πιο σικάτη και πιο ρομαντική. Αυτή η μίξη παλαιότερων εποχών με τη σημερινή είναι και αυτή που ''πουλάει'' σε πολλούς τομείς και αυτό οι σχεδιαστές και οι μαρκετίστες το έχουν καταλάβει και το χρησιμοποιούν συνεχώς. 

Για παράδειγμα, όταν ένας σχεδιαστής εμπνέεται από την εποχή του 60' και χρησιμοποιεί υλικά του σήμερα και τη νοοτροπία του αύριο, το αποτέλεσμα θα έχει απήχηση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που είτε θα νοσταλγούν τα περασμένα μεγαλεία τους είτε θα επιθυμούν να νιώσουν λίγο σαν εκείνους τους θρυλικούς σταρ που δεν γνώρισαν, λόγω ηλικίας, είτε θα θέλουν να δείχνουν πρωτοποριακοί φορώντας αυτό που λέμε ''την τελευταία λέξη της μόδας''. Η οποία μόδα κάθε χρόνο λέει τελευταίες λέξεις και τον ατέλειωτο έχουν αυτές οι λέξεις. Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται γύρω από τη μόδα, τις επιρροές, τις εποχές που εκπροσωπεί κάθε τόσο και τα πρότυπα που καλλιεργεί. 

Ίσως σας φαίνεται λίγο υπερβολικό να θέλει μια σημερινή 20χρονη να δείχνει σαν την Τουίγκι ή σαν τη Μέρυλιν Μονρόε, αλλά αν το σκεφτείτε είναι πολύ καλύτερο από το να δείχνει σαν την Lady Gaga ή σαν την  Τάμτα! Θέλω να πω ότι εκείνες οι γυναίκες γεννούσαν στυλ, είχαν αέρα φυσικό, ανεπιτήδευτο, ομορφιά γνήσια, τσαχπινιά έμφυτη, δεν προσποιούνταν και δεν ήταν τόσο σαχλές όσο οι σημερινές ''ηρωίδες''! Έβγαζαν έξω το πλούσιο μπούστο, αλλά δεν ήταν τόσο χυδαίο όσο σήμερα, είχε καλλιτεχνική όψη το θέαμα. Και εμείς οι νεότεροι που δεν έχουμε ζήσει εκείνη την εποχή, δεν βρίσκω κάτι κακό στο να τη διατηρήσουμε έστω και στο ντύσιμο! Φυσικά, δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε με τους εξτρίμ κότσους της εποχής και τα τεράστια κόκκινα νύχια, αλλά γι' αυτό έχει φροντίσει η μόδα! Μας περνάει έμμεσα τη δεκαετία του 60' στην καθημερινότητά μας, με διακριτικότητα, χωρίς να χρειαστεί να φοράμε τον ίδιο άβολο κορσέ, αλλά με έναν πιο ανάλαφρο κορσέ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα. Τα τακούνια δεν είναι τόσο τετράγωνα, αλλά τείνουν προς το τετράγωνο και τα περλέ χρώματα στα νύχια επιστρέφουν, αλλά σε πιο παστέλ αποχρώσεις, τα μαντήλια και οι κορδέλες στα μαλλιά είναι και πάλι πρωταγωνιστές.

Θα σκέφτεστε, γιατί μου ήρθε να ασχοληθώ με τη μόδα, εδώ στο Spinning Around, ενώ δεν είναι ένα θέμα που θίγω συχνά. Η σκέψη γι αυτό το κείμενο μου ήρθε πριν λίγες ημέρες, όταν αποφάσισα να διαβάσω ένα αγγλικό βιβλίο που είχα αγοράσει πριν ένα χρόνο, από το υπέροχο βιβλιοπωλείο Κοάν στο Κολωνάκι (Σκουφά & Δελφών, στον πεζόδρομο που βρίσκεται το Εν Δελφοίς), το οποίο φιλοξενεί τις εκδόσεις Taschen.

Στην κυριολεξία σε μεταφέρει στην εποχή του 60' μέσα από τις χαρακτηριστικές διαφημίσεις που παρουσιάζει και τις χαρακτηριστικές φιγούρες ανθρώπων εκείνης της εποχής. Όταν το τελείωσα, αποφάσισα να ξεφυλλίσω 2-3 περιοδικά μόδας που είχα στην άκρη, μια που ήμουν στο συγκεκριμένο mood και διαπίστωσα ότι οι σελίδες που είχα μπροστά μου δεν απείχαν πολύ από τις σελίδες του βιβλίου που μόλις είχα τελειώσει.


Έτσι, έψαξα και φωτογράφισα τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες (και με συγχωρείτε για την απαράδεκτη λήψη!) που δείχνουν τις ομοιότητες των 2 εποχών και σας τις παρουσιάζω για να δείτε κι εσείς ότι η μόδα κύκλος είναι και γυρίζει και ότι είναι όμορφο να δανειζόμαστε στοιχεία άλλων εποχών, ότι δεν ήταν κακό που οι γυναίκες τότε προτιμούσαν φούστες μέχρι το γόνατο. Δεν έθιγε το σέξυ στοιχείο τους, είχαν αέρα και στυλ, ακόμα και μέσα σε κομμάτια κλασικά! 



Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να τσεκάρω ομοιότητες στην ανδρική μόδα, γιατί δεν διέθετα ανδρικά περιοδικά εκείνη την ώρα, όμως η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία της μόδας στηρίζεται πιο πολύ στη γυναίκα και εμείς ό,τι και να βάλουμε δύσκολα θα παρεξηγηθούμε, ενώ αν ένας άντρας φορέσει τα εσώρουχα εκείνης της εποχής, σίγουρα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ηχηρό γέλιο όταν βγάλει τα ρούχα του μπροστά σε μία γυναίκα! 


Ευτυχώς, τα σημερινά ανδρικά εσώρουχα είναι πιο σεξυ!!!


Για να δούμε όμως τις ομοιότητες που σας έλεγα και θα ήθελα και τη γνώμη των ανδρών. Σας αρέσει η μόδα των 60's που έχει ξετρελάνει εκατοντάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο? Τι βρίσκετε σέξυ σε μία γυναίκα και τι απεχθάνεστε? Θεωρείται όμορφο να έρχονται στο προσκήνιο παλιές μόδες?


Μια διαφήμιση στα μέσα του 60' για γυναικεία παπούτσια δεν διαφέρει πολύ από μία διαφήμιση της Φθινοπωρινής μόδας του 2010!!!


Όπως είπαμε και όπως διάβασα, τα τετράγωνα και χαμηλά τακούνια επιστρέφουν ενώ οι μπαλαρίνες και τα μοκασίνια που φορέθηκαν πολύ το 60' δεν έλειψαν ποτέ από τη γυναικεία γκαρνταρόμπα!


Μια διαφήμιση του τότε για γυαλιά ηλίου με γατίσιο σκελετό για γνήσια θυληκά που κρύβουν μέσα τους μια αγριόγατα δείχνει να μοιάζει πολύ με αυτή τη νέα τάση που παρουσιάζει ένα περιοδικό του σήμερα!


Λίγο πιο στρογγυλεμένα τα σημερινά γυαλιά, αλλά η μόδα επιμένει ότι το γατίσιο λουκ είναι ό,τι πιο θηλυκό!

Γύρω στα τέλη του 60' τα παντελόνια άρχισαν να φαρδαίνουν και να γίνονται πιο πολύχρωμα, ενώ οι γραμμές στα φορέματα άρχισαν να ανοίγουν δημιουργώντας την γραμμή Α. Μμμμμ, κάτι μου θυμίζει αυτό!!!


Φέτος, λένε, τα μίνι που κόβουν την ανάσα δεν είναι πολύ μόδα, οπότε, αφεθείτε σε ένα μήκος πιο χαλαρό και πιο επιτρεπτό για τη σιλουέτα σας. Πάλι σέξυ θα είστε, δεν είναι το μήκος που διαμορφώνει το σεξ-απίλ!

Τα μαλλιά ενός μοντέλου σήμερα, είναι ξανθά, πλούσια, μακριά, λαμπερά. Το ίδιο κι ενός μοντέλου του 60'!!!
Το ξανθό δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, σταθερή αξία. Όπως και το συγκεκριμένο μήκος, πόθος για πολλές γυναίκες και αγαπημένο των αντρών!!

Όμως, ακόμα και το πιο κοντό μαλλάκι με τα τελειώματα προς τα έξω, είναι επηρεασμένο από εκείνη την τολμηρή και πρωτοποριακή δεκαετία!!

Τα λευκά σύνολα που φοράνε οι κυρίες του τότε, σήμερα θα τα πλήρωναν χρυσά κάποιες fashionistas!!! Πρόκειται για κομμάτια all time classic!

Με αυτόν τον τρόπο έδενε το μαντήλι της η Jackie O', όμως αυτή η φωτογραφία είναι του 2010 και οι στυλίστες θεωρούν τα μαντήλια και το συγκεκριμένο δέσιμο ό,τι πιο ''in''...

H πρόσφατη φωτογράφιση για τη Louis Vuitton θυμίζει πολύ τις αξέχαστες σταρ του 50' και του 60'. Δείτε πόση θηλυκότητα βγάζουν αυτά τα σύνολα!

Ελπίζω να διασκεδάσατε αυτό το ταξίδι στο χρόνο!Εγώ την έχω ψωνίσει και θέλω να κυκλοφορώ με γάντια μέχρι τους αγκώνες, αβυσσαλέα ντεκολτέ και πλούσιες καρμιρένιες φούστες φέτος το χειμώνα! Αυτά παθαίνω όταν ανοίγω περιοδικά...